Voorbereiden op de studiekeuzecheck. Hoe doe ik dat?

Om ervoor te zorgen dat zo min mogelijk studenten uitvallen tijdens het 1ste jaar van hun opleiding is door minister Bussemaker sinds 3 jaar de studiekeuzecheck geïntroduceerd. Hoe kan je jezelf goed voorbereiden op de studiekeuzecheck?

Door: Elske Huijbers

Weet wat de studiekeuzecheck inhoudt

Een studiekeuzecheck helpt jou als student, maar ook de opleidingsinstelling, om te bepalen of een studie bij je past en overeenkomt met je verwachtingen. Het kan bijvoorbeeld gaan om een gesprek met iemand van de opleiding, proefstuderen of een digitale vragenlijst. Informeer bij de instelling naar de mogelijkheden voor het doen van een studiekeuzecheck en hoe deze er precies uitziet.

Ik heb als studieadviseur een studiekeuzecheck uitgevoerd voor de opleiding Small Business en Retail Management voor de Hogeschool van Rotterdam. Daar diende toekomstige studenten eerst een vragenlijst in te vullen. De resultaten werden gematcht met de opleiding en gedeeld in een persoonlijk gesprek. Maar bij sommige opleidingsinstellingen heb je alleen een test of moet je een motivatiebrief schrijven. Zorg dat je precies weet wat van jou verwacht wordt. Alleen dan kan je jezelf goed voorbereiden.

Weet wat de opleiding inhoudt

Zorg dat je in eigen woorden kan vertellen wat de opleiding die jij hebt gekozen inhoudt. Ja duh! zal je nu denken. Maar vergis je niet. Ik heb voor de opleiding Small Business en Retail Management voor de Hogeschool Rotterdam een meisje gesproken wat dit niet kon vertellen. “ehm, ja iets met plannen en organiseren enzo?!” Nu leidt deze opleidingen studenten op tot een leidinggevende functie in het midden-klein bedrijf en detailhandel. Dus ja, plannen en organiseren is een onderdeel. Maar belangrijker is om een (zelfstandig) ondernemer te willen worden, commercieel inzicht te hebben en te beschikken over leidinggevende capaciteiten. Dit meisje viel bij de studiecheck genadeloos door de mand en heb ik afgewezen. Erg sneu aangezien ze zich na 1 mei had aangemeld en dus geen toelatingsrecht had. Tijdens het gesprek kwam uiteindelijk naar voren dat ze zich last-minute had ingeschreven op basis van wat een vriendin over de opleiding had verteld.  

Weet wat je mogelijkheden zijn na de opleiding

‘MIjn ouders hebben een eigen zaak. Ik help regelmatig mee met de verkoop en administratie. Ik wil later ook een eigen zaak. Daarom heb ik voor deze opleiding gekozen.” Dit was ook een antwoord van een toekomstig studente tijden de studiekeuzecheck bij de Hogeschool van Rotterdam. Een vlotte blonde jongedame. Tja, weinig meer aan toe te voegen. Dit meisje wist duidelijk wat ze wilde en welke opleiding daar goed bij aansloot. Overbodig om te zeggen dat zij van mij een positief studieadvies kreeg.

Weet wat jouw talenten zijn en leg uit waarom jij bij de opleiding past

Een andere jongen die mij ook is bijgebleven. Hij had een vriendelijk gezicht en bruine krullen. ‘Ik vind een brede opleiding belangrijk. Dat ik verschillende vakken krijg zoals financiën en marketing en communicatie. Ik kan goed leidinggeven. Als ik in een projectgroep werk, neem ik vaak de leiding’.  Deze jongen wist duidelijk te verwoorden waar hij goed in was. Zijn talenten paste bij de competenties die je nodig hebt voor de opleiding Small Business en Retail. Ook hij kreeg een positief studieadvies.

Blijf jezelf

Of je nu een vragenlijst dient in te vullen of een persoonlijk gesprek met iemand hebt. Ga je niet ander voordoen dan je bent, blijf jezelf. Maar dan wel de beste versie van jezelf. En dat lukt met een goede voorbereiding.

Vind je het lastig om jezelf goed voor te bereiden op de studiekeuzecheck? Wij kunnen je helpen met het voorbereiden voor een gesprek en/of het schrijven van een brief. Neem hiervoor contact met ons op.

Heel veel succes!

Wat vind jij van de studiekeuzecheck. Bereid jij jezelf goed voor?