Tips voor studiekeuze twijfel

TWIJFELEN

1 Aarzelen 2) Betwijfelen 3) Besluiteloos zijn 4) Dubiëren 5) Dubben 6) Eromheen draaien 7) In onzekerheid zijn 8) Onzeker zijn 9) Ongestadig zijn 10) Ruggelen 11) Weifelen

 Wat is twijfel?

Twijfel is een staat waarin je onzeker bent over iets. Onzeker over de keuze die je moet maken, of onzeker over jezelf.

Wat kan twijfel met je doen?

Door twijfel kan je gaan piekeren. Als je twijfel heftig is, kan het je slapenloze nachten bezorgen. Je kan er ook lichamelijke klachten van krijgen zoals zweten, buikpijn, hartkloppingen.

Waarom twijfel?

Je twijfelt omdat je zeker wil weten dat je de juiste keuze maakt, en daar achteraf geen spijt van wil krijgen.

Twijfel is goed!

Twijfelen wordt vaak gezien als iets vervelends. Dat is jammer. Want twijfelen voorkomt dat je een impulsieve keuze maakt. En heeft dus een belangrijke functie.

Tips voor twijfelaars

Accepteer dat twijfelen erbij hoort

Er zijn enkele lucky bastards die vanaf hun 5de precies weten wat ze willen worden. Maar voor de grootste groep ligt dit niet zo voor de hand.  Accepteer dat je twijfel hebt, het hoort bij het maken van een studiekeuze.

Ga in de actiehouding

Ouders die je willen meesleuren naar open dagen. Waar jij he-le-maal geen zin in hebt. Herkenbaar? Twijfel kan je verlammen. Blijf ondanks je twijfel, actiegericht. Een studiekeuze komt niet aanwaaien. Je moet er naar op zoek.

Deel je twijfel

Heb je de neiging om je terug te trekken? Niet doen! Het is beter om je twijfel te delen met mensen die je vertrouwt. Een goed gesprek kan je inzicht geven en je op ideeën brengen.

Zoek afleiding en/of ontspanning

24 uur per dag met je studiekeuze bezig zijn gaat je niet helpen. Zoek afleiding door te gaan sporten (sporten helpt tegen stress) of ga leuke dingen doen met je vrienden/vriendinnen.

Blijf je twijfelen en ervaar je studiekeuzestress? Wellicht kan een studiekeuze adviesgesprek jou helpen met het maken van je studiekeuze.  Interesse? Vul onze studiekeuzetest in of neem contact op voor het studiekeuzespel.

Loading Facebook Comments ...