Studiekeuze website’s; welke raad ik aan?

Ik zou je niet adviseren om op basis van enkel informatie op internet een studie te kiezen. Het bezoeken van open- en meeloopdagen is een must. Maar informatie zoeken op internet kan wel een goed startpunt zijn. Welke studiekeuze website’s ik bekijk voor informatie over opleidingen lees je hier. 

Door: Elske Huijbers

Mbostart, Hbostart en Universiteitstart

Op de site van mbostart kan je informatie vinden over mbo opleidingen. Je kan zoeken op opleidingsdomein. Ook vind je informatie over het maken van een studiekeuze, wanneer open dagen plaatsvinden en een link naar een studiekeuze test. De site’s van hbostart en universiteitstart hebben dezelfde indeling maar dan met informatie over HBO of Universitaire opleidingen.

Studiekeuze123

Studiekeuze123 is een van de studiekeuze website’s van het ministerie van OCW en het doel van deze site is om studiekeuze-informatie met elkaar te vergelijken. Per studierichting vind je een korte beschrijving en kan je doorklikken naar verschillende opleidingen. Deze site is alleen voor Havo en Vwo leerlingen!

Qompas

Misschien heb je van school een EntryCardCode gekregen, misschien ook niet. Je kan in ieder geval altijd kijken op de site van Qompas.  Er staat veel informatie op over welke studies je kan volgen met welk profiel. Deze site is zeker de moeite waard om te bekijken. Wel staat er alleen informatie op voor Havo en Vwo leerlingen.

Tkmst

Deze site gebruik ik ook regelmatig om informatie over opleidingen te zoeken. Ik kijk naar de informatie over studies en ook op deze site kan je selecteren op studierichting (sector). Er staat geen beschrijving van de verschillende sectoren op.

Kiesmbo

Zoals de naam als zegt is de site Kiesmbo speciaal voor leerlingen die een MBO opleidingen willen gaan volgen. Je kan oriënteren op onderstaande domeinen maar ook rondneuzen in  de stad. Per domein staat een omschrijving, plaatje en een overzicht van alle mbo opleidingen. Je kan desgewenst ook nog selecteren op niveau.

Teveel informatie op de studiekeuze website’s?

Zie je door alle informatie op internet door de bomen het bos niet meer? Omdat er zoveel opleidingen zijn? Kies dan eerst een studierichting, daarna een studie. Dat maakt het maken van een studiekeuze overzichtelijker.  Vind je dit een lastige stap? Na het maken van onze studiekeuzetest zie je in een oogopslag welke studierichtingen het beste bij jou passen! Uiteraard geef ik in het studiekeuze adviesgesprek een uitgebreide uitleg.  Lijkt je dit iets? Maak dan direct een account aan. Succes!