Studiekeuze of tussenjaar?

De deadline van 1 mei nadert en jij twijfelt niet tussen enkele studies. Nee, jij weet nog h-e-l-e-m-a-a-l niet wat je wil. Dat is slecht nieuws. Want uit onderzoek is gebleken dat the last-minute-beslissers vaak degenen zijn die een verkeerde studiekeuze maken. En het lijkt erop dat jij daar nu bijhoort. Misschien is een tussenjaar iets voor jou!

Door: Elske Huijbers

Wat moet je doen als je nog helemaal niet weet wat je wil? En dan bedoel ik dat je echt  nog geen enkel idee hebt. Want dat is anders dan dat je twijfelt tussen 2 (of 3) opleidingen. Want dan heb ik andere tips voor je.

Overweeg een tussenjaar

Weet je echt nog niet wat je wilt? Dan is het nemen van een tussenjaar wellicht de beste optie. Even een extra jaar om je te oriënteren in plaats van nu hals over de kop in te schrijven. Een jaar lijkt lang maar dat valt reuze mee. Vooral als je hiervoor een plan maakt.

Positief aan tussenjaar

Een tussenjaar kan je echt wat brengen. Even uit de sleur en tijd om te ontdekken wat jij nu echt wil en leuk vindt. Denk bijvoorbeeld aan reizen, een taalstudie of vrijwilligerswerk in het buitenland. Of lekker aan het werk hier in Nederland. Mooi wat geld verdienen en in alle rust naar onderwijsbeurzen en open dagen kunnen gaan.

Risico’s tussenjaar

Living the good life! Maar wel met een plan a.u.b. Ik heb serieus een meisje gesproken die één jaar in het buitenland had gezeten en bij terugkomst nog steeds niet wist wat ze wilde. Daar zit je dan…..Het is dus echt belangrijk dat je een plan hebt voor dit ‘vrije’ jaar. En dat je de focus op je studiekeuze houdt.

Inspiratie nodig? Lees dan hier de 10 tips van Hermien Miltenburg. Een van de tips is werken aan je zelfreflectie. Mocht je daar hulp bij willen? Maak dan onze studiekeuzetest of neem contact op voor het studiekeuzespel. Na een studiekeuze adviesgesprek met een van ons heb je jezelf weer een beetje beter leren kennen en kan je gemakkelijker een keuze maken!

Overweeg jij een tussenjaar? Waarom wel/niet?

Bron: Studiekeuze123 (www.studiekeuze123.nl)