Vind jij het maken van je studiekeuze moeilijk? In dit artikel 4 tips!

Vind jij het maken van een definitieve studiekeuze moeilijk? Je hebt je actief georiënteerd op welke studie bij je past.  Maar je blijft maar twijfelen tussen enkele opleidingen. Nu is twijfelen niet perse slecht, al het kan je wel studiekeuzestress bezorgen. En op een gegeven moment wil je een studiekeuze maken.  Wat kan je dan het beste doen? Ik heb wat tips voor je op een rij gezet.

Door: Elske Huijbers

Schrijf altijd voor 1 april (MBO) of 1 mei (HBO/WO) in!

Je vindt het maken van een studiekeuze moeilijk omdat je bijvoorbeeld twijfelt tussen Personeel en Arbeid en Maatschappelijk werk. Moet je voor 1 mei dan een definitieve keuze maken? Nee! Wat je doet: je schrijft je voor 1 april (MBO) of 1 mei (HBO/WO) in bij de opleiding Personeel en Arbeid.  Je hebt dan recht op een studiekeuzecheck. Het voordeel van aanmelden voor 1 mei is dat je recht hebt op toelating tot een studie. Ook als de studiecheck voor Personeel en Arbeid niet goed uitpakt voor je.

Zie je na de studiecheck de opleiding Personeel en Arbeid niet meer zitten? Omdat je jezelf voor 1 mei hebt ingeschreven betekent dit dat je ook recht hebt op toelating tot een andere studie (toelatingsrecht).  Je kan je alsnog voor 1 september inschrijven bij Maatschappelijk werk en zij dienen jou dan toe te laten. Je hoeft je dus niet voor de zekerheid voor meerdere opleidingen tegelijk aan te melden en kan switchen tot 1 september. En dus nog even uitzoeken welke opleiding het beste bij je past!

Profiteer van de studiekeuzecheck

Het woord studiekeuzecheck is al meerdere keren gevallen. Maar wat houdt dat precies in en wat heb je eraan? De studiekeuzecheck houdt in dat je nog vóór de start van de opleiding kunt uitzoeken of deze opleiding echt bij je past. De onderwijsinstelling waarbij je jezelf hebt ingeschreven, nodigt je uit voor de studiekeuzecheck. Wanneer je wordt uitgenodigd, ben je verplicht hieraan mee te doen. Maar je kunt ook zelf om een studiekeuzecheck vragen.

Een studiekeuzecheck kan een gesprek zijn, een dagje proefstuderen, het invullen van een digitale vragenlijst of een andere activiteit. Na het afronden van (een van deze) activiteiten krijg je een toelatingsadvies. Het advies is vrijblijvend, maar het geeft je een goed beeld van je kansen om de studie met succes te volgen. Doe is hier dus je voordeel mee als je het maken van een studiekeuze moeilijk blijft vinden. 

Je kan hier terugvinden wat de studiekeuzecheck bij de opleiding van jouw keuze inhoudt. Kijk onder ‘Toelating & Kosten’.

Loop een dagje met iemand mee

Dit advies zal je ongetwijfeld al eens eerder hebben gehad; loop een dagje mee of praat met iemand die de studie waar jij interesse in hebt heeft gevolgd. Lekker advies als je midden in je eindexamen zit (not). Maar zie hier het voordeel van de zomervakantie én het toelatingsrecht als je inschrijft voor 1 mei. Je hebt dan wel tijd om hier een actie van te maken! Vraag in je omgeving rond of zij iemand kennen die Personeel en Arbeid of Maatschappelijk Werk heeft gestudeerd heeft. 

Kijk niet (alleen) naar welke opleiding je leuk vindt maar (ook) naar welke bij je past

Je kunt op verschillende manieren een studiekeuze maken. Je kan kijken wat je leuk vindt (interesses) en/of wat goed bij jou past (zelfinzicht). De laatste optie manier is vaak wat lastiger want:

  • Wie ben jij als persoon en waar ben jij goed in?
  • En zodra je dat weet, welke opleiding past daar dan bij?

Blijf jij het maken van een studiekeuze moeilijk vinden? Het is helemaal niet raar een studiekeuzeadviseur in te schakelen om je daarbij te helpen.  Door het afnemen van een studiekeuzetest of het spelen van een studiekeuzespel in combinatie met een studiekeuze adviesgesprek krijg je meer zelfinzicht. En dat zelfinzicht kan net het verschil zijn waardoor je weet waarom je voor Personeel en Arbeid i.p.v. Maatschappelijk Werk moet kiezen!

Bron: ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap via www.rijksoverheid.nl, 123 Studiekeuze (www.123studiekeuze.nl