Studeren in België: iets voor jou?

Heb je weleens overwogen om te gaan studeren in België? Lekkere ‘pattatekes’ eten en een ‘pintje’ pakken in leuke studentensteden zoals Leuven en Antwerpen. Wie wil dat nu niet? Je hoeft er geen andere taal voor te spreken, lekker makkelijk dacht ik zo. Een ander voordeel van studeren in België is dat de collegegelden veel lager zijn dan in Nederland. Da’s ook fijn om te weten.

Door: Inge van den Berg

In België is het gras groener?!

Studeren in België was en is best aantrekkelijk.  Waarom? Door decentrale selecties wordt je in Nederland niet makkelijk toegelaten voor een studie. In België wordt er niet gekeken naar je gevolgde profiel op de middelbare school, maar alleen naar het diploma of je propedeuse. Note: dit is niet van toepassing voor opleidingen in België waar een toelatingsexamen wordt toegepast.

Stampen, stampen, stampen

Belgisch onderwijs is wel wat anders dan onderwijs in Nederland. In België wordt van je verwacht dat je de theorie die je leert ook goed in je koppie hebt zitten, parate kennis dus. In Nederland wordt dit minder van je verlangt. Veel studenten die bij onze zuiderburen gaan studeren geven aan dat het pittig is. Je krijgt veel hoorcolleges en zal veel aan zelfstudie moeten doen.

Culture clash

Vergeet niet, ondanks dat het onze buren zijn, zijn de omgangsnormen toch wat anders. Hiërarchie speelt in België een grotere rol. Ik spreek uit ervaring! Toen ik als onderzoeker voor Defensie naar de Koninklijke Militaire School (KMS) in Brussel ben geweest kwam het volgende op mijn pad: Ik werkte voor de KMA als onderzoeker en had een afspraak op de KMS voor het onderzoek. Ik merkte dat de Belgische collega’s die dezelfde opleidingsachtergrond als ik hadden me toch hoger op de hiërarchische ladder plaatsen dan voor mij nodig was. Dat voelde voor mij niet prettig, omdat ik hen als gelijke zag.

Enfin, ga dus niet een professor tutoyeren in België, zo not done. Hier in Nederland kom je er nog mee weg of wordt je in sommige gevallen zelfs raar aangekeken door je universitair docent als je ‘u’ zegt. Krijg je hem meteen terug: ‘ja, maar zo oud ben ik nog niet!’ In België werkt dat net wat anders…..

Populaire studies en eurie’s

Populaire studies in België onder de Nederlanders zijn de studies Geneeskunde en Tandheelkunde. Zo kan je toch nog worden toegelaten tot je droomstudie als dit in Nederland niet is gelukt. Een ander niet geheel onbelangrijk voordeel zijn de studiekosten: een collegejaar kost in België €890,- in vergelijking tot €1984,- wat je voor een collegejaar betaald. Je ouders ook weer blij, want het is toch een hele smak geld, nu de studiefinanciering is afgeschaft.

Is studeren een België een optie voor jou?