Na 1 mei inschrijven voor een opleiding (HBO/WO). Wat gebeurt er dan?

Je weet nog helemaal niet wat je wil, twijfelt nog tussen 2 of 3 opleidingen of bent de deadline gewoon vergeten. Kortom; jij gaat je na 1 mei inschrijven voor een opleiding. Wat betekent dat? Vergaat de wereld dan? Je leest het in dit artikel.

Door: Elske Huijbers

Waarom is er überhaupt een aanmelddeadline van 1 mei en wat houdt dat in?

Voor alle bacheloropleidingen zonder decentrale selectie geldt een landelijke aanmelddeadline, namelijk 1 mei. Deze aanmelddeadline is in het leven geroepen om jou te stimuleren op tijd over je studiekeuze na te laten denken en op die manier de juiste studie te kiezen. Maar ook zodat hogescholen en universiteiten voldoende tijd hebben om een studiekeuzecheck af te nemen.

Inschrijven voor een opleiding voor 1 mei. Waarom is dat slim?

Als je vóór 1 mei jezelf aanmeldt bij een opleiding via Studielink dan heb je toelatingsrecht. Met andere woorden; een opleiding moet jou altijd toelaten als student als je voldoet aan de toelatingseisen die de opleiding stelt.

Als je jezelf voor 1 mei aanmeldt via Studielink voor een bacheloropleiding dan heb je recht op een studiekeuzecheck met bijbehorend studiekeuzeadvies. Dat kan handig zijn als je nog twijfelt tussen enkele opleidingen.

Sommige opleidingen werken met een verplichte studiekeuzecheck. Je toelatingsrecht vervalt als je hieraan niet deelneemt. Het kan zijn dat je na de studiekeuzecheck een negatief advies krijgt. Als je voor 1 mei hebt aangemeld mag je toch starten aan de opleiding. De vraag is of je dat dan nog wil……

Inschrijven voor een opleiding na 1 mei. Wat gebeurt er dan?

Als je jezelf na de aanmeldingsdeadline van 1 mei via Studielink inschrijft dan kan een opleiding jou weigeren. Bijv. als je niet goed door de studiekeuzecheck komt. Dat kan wel een tegenvaller zijn.

Tot slot

Vergaat de wereld als je jezelf pas na 1 mei gaat inschrijven voor een opleiding? Nee. Maar je loopt wel enkele voordelen mis. Zorg dus dat je jezelf ruim op tijd aanmeldt en op de hoogte bent van het aanmeldingsproces van de opleiding van je keuze. Als je een DigiD hebt kan je jezelf deze week nog inschrijven. Succes!

Bronnen: Studielink (www.studielink.nl), Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl)

Ook interessant voor jou: Waar moet ik opletten bij het inschrijven voor een opleiding?,  Help, ik twijfel tussen 2 (of 3) opleidingen en  5 Redenen voor professioneel studieadvies.