Voor welke opleidingen moet je uiterlijk 15 januari aanmelden

Denk je nog heeel veel tijd te hebben om je studiekeuze te maken? Ik wil je geen studiekeuzestress bezorgen. Maar voor sommige opleidingen dien je jezelf uiterlijk 15 januari in te schrijven. Dit zijn de zogenaamde numerus fixus opleidingen. Voorheen lotingsstudies genoemd. 

Door: Elske Huijbers

Wat is een numerus fixus studie?

Voor sommige opleidingen komen meer aanmeldingen binnen dan het aantal beschikbare opleidingsplaatsen. Een voorbeeld daarvan is de opleiding Geneeskunde.  De hogeschool of universiteit schrijft dan een selectieprocedure uit om de beste passende studenten te selecteren.  Klik hier voor een overzicht van opleidingen waarbij je uiterlijk 15 januari moet aanmelden.

Wat houdt een selectieprocedure in?

Eerst voerde DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs, die ook je stuffie gaat uitbetalen) een loting uit (net zoiets als lootjes trekken voor Sinterklaas maar dan landelijk). Maar daar zijn ze mee gestopt. Vanaf studiejaar 2017-2018 zijn hogescholen en universiteiten voor sommige opleidingsplaatsen zelf  gaan selecteren. De zogenaamde numerus fixus studies. Er wordt dan niet meer alleen gekeken naar je gemiddelde eindexamencijfer. Maar ook naar je motivatie, persoonlijkheid en eerdere schoolprestaties. De onderwijsinstelling bepaalt wat de selectiecriteria precies zijn. Zo willen de opleidingen ervoor zorgen dat de kans groter dat de juiste student op de juiste plek komt.

Wat betekent dat voor mij?

Waren je kansen eerst groter als je een hoog gemiddeld eindcijfer op je diploma had staan (bij een 8 of hoger kwam je naam niet op een lootje maar werd je direct toegelaten). Nu wordt er meer gekeken of je goed matcht met een studie. Dat heeft z’n voor- en nadelen. Want elke opleiding zal er zijn eigen selectieprocedure op na houden.  Zorg dus dat je jezelf goed voorbereid op de studiekeuzecheck.

Nog even wat praktische zaken:

  • Per studiejaar mag je je voor maximaal 2 numerus fixus studies aanmelden. Dat kan ook dezelfde opleiding zijn op 2 verschillende onderwijsinstellingen. Uitzonderingen zijn geneeskunde, tandheelkunde, fysiotherapie en mondzorgkunde en verloskunde. Voor die studies geldt dat je maar 1 opleidingsplaats mag kiezen. Dit zijn namelijk studies waar zich altijd meer studenten voor aanmelden dan dat er plek is.
  • Hoe vaak mag je aanmelden? Dit verschilt per opleiding maar is maximaal 3 keer, het kan ook minder zijn. Heb je vóór 2018 al een keer ingeschreven, dan telt die deelname mee.
  • Je kunt je aanmelden vanaf 1 oktober. Dit doe je via Studielink.
  • Zit je in het buitenland maar wil je toch deelnemen aan de selectieprocedure? Informeer dan bij de onderwijsinstelling naar de mogelijkheden.
  • De uitslag wordt bekendgemaakt op 15 april 2019 via Studielink. Ben je geselecteerd, dan moet je plaats binnen 2 weken accepteren, ook via Studielink. Anders vervalt je plaats.
  • Kijk voor alle informatie over numerus fixus studies, het aanmelden, veelgestelde vragen ect. ect op de site Studiekeuze123.

Bij een numerus fixus studie is er een kans aanwezig dat je niet wordt toegelaten.  Je kan dan een tussenjaar nemen (hallo Australië!) maar misschien ben je niet zo avontuurlijk. Of laat je portemonnee dat niet toe (snik). Zorg voor een plan B en schrijf je vóór 1 mei in voor een aanverwante opleiding zonder selectie. Dan weet je zeker dat je in september kan gaan starten! Vind je het moeilijk om een plan B te bedenken? Wellicht kan een studiekeuzeadvies jou helpen met het vinden van een leuk alternatief.  Voor de opleiding Fysiotherapie heb ik dit al uitgezocht. Interesse? Neem contact met ons op of maak direct een account aan!

Ga jij je inschrijven voor een numerus fixus studie? En heb je al een alternatief gevonden voor als je niet door de selectie komt?

Loading Facebook Comments ...