Kies eerst een studierichting, daarna een studie

  •         Ik weet helemaal niet wat ik wil
  •         Ik vind niks leuk
  •         Ik vind alles leuk

Herken jij jezelf in (een van) bovenstaande uitspraken? Dan is het zo lastig om een start te maken met je studiekeuze. Want er zijn zoveel opleidingen waaruit je kan kiezen. Ga je vooral niet meteen oriënteren op studies maar kies eerst een studierichting. Hoe dat te doen lees je verder in dit blogitem.

Door: Elske Huijbers

Kijk naar je profielkeuze

Bij het maken van je profielkeuze heb je al een beetje een studierichting gekozen.  Het wordt lastig om dierenarts (assistente) te worden als je geen biologie in je vakkenpakket hebt zitten.  Dit kan vervelend maar ook heel verhelderend zijn. Kijk dus eerst voor welke studierichtingen je het juiste vakkenpakket hebt. De site van Qompas heeft daar duidelijke informatie over.

Blader door de keuzegids

Elke decaan heeft ze wel liggen. De keuzegidsen. De inhoudsopgave bestaat uit verschillende studierichtingen. De omschrijving per studierichting is prettig om te lezen. Je vindt per studierichting informatie over verschillende studies en je kan zien welke scholen goed staan aangeschreven. Op hun site Kiesjestudie staat ook veel informatie. Al heb ik het idee dat hier minder op staat dan in de gidsen zelf. Je kan ze dus inkijken (bij je decaan) of zelf aanschaffen.

Oriënteer je op internet

Is enkel oriënteren op internet een goede manier om een goede studiekeuze te maken? Nee. Kan het je helpen met je zoektocht? Jazeker! Kijk eens op internet welke studierichting(en) je aanspreken. En kijk daarna welke studies er onder die richting vallen (volg je me nog?). Je hoeft geen rondje google te doen, heb ik namelijk al voor je gedaan!  Deze studiekeuze website’s raad ik aan omdat je er veel informatie vindt over de verschillende studierichtingen en bijbehorende studies.

Bezoek een onderwijsbeurs

Het bezoeken van een onderwijsbeurs is een goede gelegenheid voor jou om je te gaan oriënteren op je studiekeuze of om deze definitief te maken. Op de Onderwijsbeurs Zuid, de Onderwijsbeurs NoordOost en de Studiekeuzebeurs Midden worden interessegebied voorlichtingen gegeven. (Oud)-studenten van verschillende universiteiten, hogescholen en mbo’s vertellen in sessies van 30 minuten wat studeren binnen zo’n interessegebied nu precies inhoudt. Kijk op de website van de betreffende beurs voor meer informatie en het programma!

Overzicht kwijt?

Ben je door de overvloed aan informatie het overzicht kwijt? Na het maken van onze studiekeuzetest zie je in een oogopslag met welke opleidingsrichtingen jij de beste match hebt! Uiteraard geef ik in het studiekeuze adviesgesprek een uitgebreide uitleg. We bespreken interessante studies die onder de studierichting passen. Zo ga je van ‘Ik weet helemaal niet wat ik wil’ naar ‘Ik weet al een beetje wat bij mij past’.  Heb jij daar behoefte aan? Maak dan direct een account aan. Succes!