Is jouw studiekeuze gebaseerd op een trend?

Op de onderwijsbeurs in Eindhoven en studiebeurs in Zwolle hebben wij weer veel gesprekken gevoerd met jongeren zoals jij over het maken van een studiekeuze.

Superleuk om te doen! Vooral om erachter te komen waar jij nu tegenaan loopt bij het maken van je studiekeuze.

Wat ons opvalt zijn de interesse naar bepaalde studies. Wij noemen ze trendstudies. Studies die op dit moment populair zijn vanwege een trend.

Voorbeelden van trendstudies

Geen idee wat wij bedoelen? Enkele voorbeelden:

  • Door de populariteit van kookprogramma’s zoals bijvoorbeeld ‘Heel Holland Bakt’ is het aantal aanmeldingen voor de koksopleiding toegenomen
  • ‘Iets met plannen en organiseren’ horen wij ook vaak terug. En dan met name het organiseren van festivals! De favoriete tijdsbesteding in de zomer (ook voor ons!)
  • Inmiddels kunnen wij de herhalingen van CSI, CSI New York, CSI Miami, Bones niet meer zien. Maar de populariteit van deze series heeft wel gezorgd voor een toenemende interesse voor studies als forensisch onderzoek.
  • Met de opkomst van alle ‘fit girls’ willen voornamelijk meiden iets met voeding zoals de opleiding tot diëtist of voedingsdeskundige.
  • Of iets met mode of make-up. Instagram staat vol met mooie plaatjes. Wie wil dat nu niet?
  • Voor de (meestal) boys: ben je gek op gamen? Dan lijkt de opleiding tot game-designer de perfecte keuze!
  • Of iets lekker stoers. Zoals een opleiding bij defensie of bij de politie.

Wat is een valkuil bij het kiezen van een trendstudie

Willen wij je ontmoedigen om een van bovenstaande trendstudies te kiezen? Absoluut niet! Wel willen wij je ervan bewust maken dat je studiekeuze gebaseerd is op je huidige interesse.  Dit hoeft helemaal geen verkeerd uitgangspunt te zijn. Maar kijk ook even verder. Past deze studie ook bij je persoonlijkheid en talenten?

Zo hebben wij een voorbeeld van een jongen die bij Defensie wilde maar zich op het laatste moment realiseerde dat hij helemaal niet uitgezonden wilde worden. Of dat meisje dat heel erg houdt van bakken,  maar de werkdruk in de keuken niet af kon.

Interesse én eigenschappen

Kijk bij het maken van een studiekeuze niet alleen naar wat je leuk vindt maar ook naar jezelf als persoonlijkheid en waar je goed in bent. Welke eigenschappen heb je nodig om een goede game designer te worden? En kijk dan eerlijk naar jezelf. Beschik jij over die eigenschappen?

Vind je het lastig om erachter te komen wie jij bent als persoon en waar je goed in bent? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!

Maak jij een studiekeuze gebaseerd op je interesses? Of kijk je welke studie past bij jouw persoonlijkheid en talenten?

Loading Facebook Comments ...