Inschrijven voor een opleiding (HBO/WO). Hoe doe ik dat?

Yes, je hebt je studiekeuze gemaakt! Of je hebt een plan van aanpak als je nog twijfelt tussen 2 (of 3) opleidingen. Nu nog inschrijven voor een opleiding. Waar moet je dan opletten?

Door: Elske Huijbers

Stel niet uit maar schrijf op tijd in!

Ik kan me voorstellen dat de druk eraf is nu je een studiekeuze hebt gemaakt. En dat inschrijven….dat komt nog wel. Daar moet je nog wat dingetjes voor uitzoeken en dat stel je uit. Doe-dat-nu-niet. Iedereen besluit vaak om op het laatste moment in te schrijven. En wat gebeurt er dan? Dan raken de website’s van slag en jij zit met de consequenties van een te late inschrijving. Voorkom dit en begin op tijd!

Stap 1 Vraag een DigiD aan

DigiD staat voor Digitale identiteit. Met een DigiD kan je inloggen op websites van de overheid. Het aanvragen van een DigiD duurt ongeveer 5 dagen (kijk, daar begint de vertraging). Overigens is er ook een DigiD app. Maar daar kan je pas gebruik van maken NADAT je een account hebt aangemaakt. Mocht je al een DigiD hebben, dan kan je deze stap uiteraard overslaan.

Stap 2 Inschrijven via Studielink

DigiD geregeld? Schrijf je dan in voor de opleiding naar keuze via Studielink. LET OP: een opleiding kan aanvullende eisen stellen aan de toelating. Check daarom altijd eerst de website van de onderwijsinstelling voordat je via Studielink een verzoek tot inschrijving doet.

Stap 3 Regel je StuFi

Omdat je gaat studeren heb je recht op studiefinanciering. Die kan je aanvragen via de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Voordat je studiefinanciering aanvraagt moet je eerst weten of je op kamers gaat of thuis blijft wonen. Dat heeft namelijk invloed op de hoogte van het bedrag. Aanvragen kan via deze site en moet met je DigiD of via de DigiD app.

Stap 4 Regel je OV

Ben je toch ingelogd op de site van DUO? Regel dan meteen je OV! Met een studentenreisproduct reis je gratis of met korting met het openbaar vervoer van en naar je opleiding. Je hebt een persoonlijke OV-chipkaart nodig om je studentenreisproduct op te zetten. Lees hier hoe je die kan aavragen en hier hoe je jouw persoonlijke OV en studentenreisproduct moet koppelen

Dit zijn, in het kort, de belangrijkste zaken die je dient te regelen. Voor meer info én een filmpje ga naar de site van de overheid of kijk op Startstuderen

Vind je dit veel en/of ingewikkeld? De overheid heeft een platform ontworpen om jou te helpen bij je studievoorbereiding genaamd Studieplan. Aanmelden voor Studieplan kan je hier

Denk je nu: ‘Leuk Elske, dit artikel maar ik weet nog helemaal niet wat ik wil.”  Maak dan onze studiekeuzetest en wij nodigen je uit voor een studiekeuze adviesgesprek. Ben je niet zo van het testen? Dan past het studiekeuzespel beter bij je!

Heb jij jezelf al ingeschreven voor een opleiding? Waarom wel/niet?