Ik wil iets met kinderen

Je kunt op verschillende manieren een studiekeuze maken. Je kan kijken wat je leuk vindt (interesses) of wat goed bij jou past (zelfinzicht).  Op onderwijsbeurzen spreek ik veel studiekiezers die weten waar de interesse(s) liggen maar niet zo goed welke opleiding(en) daar bij horen. Een veel gehoorde uitspraak is: ‘Ik wil iets met…….” In dit artikel ga ik verder in op studies op MBO, HBO en Universitair niveau voor diegene die iets met kinderen willen.

Door: Elske Huijbers

MBO opleidingen: iets met kinderen

Medewerker kinderopvang

Heb jij altijd al met (kleine) kinderen willen werken dan is medewerker kinderopvang misschien iets voor jou. Je bent verantwoordelijk voor de verzorging, begeleiding, daginvulling en opvoeding van de kinderen bij een kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang (BSO) of peuterspeelzaal. Bij een kinderdagverblijf werk je vooral met kleine kinderen (0 tot 4) die je zowel verzorgt als vermaakt. Bij de BSO (leeftijd 4 tot 12) ligt de focus op het bieden van ontspanning en activiteiten van kinderen die na schooltijd naar de BSO gaan. Op de peuterspeelzaal probeer je kinderen (2 tot 4 jaar) spelenderwijs hun taal en ontwikkeling te vergroten. De opleiding voor deze functie heet Pedagogisch medewerker en is een niveau 3 opleiding.

Medewerker kraamzorg

De geboorte van een kind is een bijzondere gebeurtenis die je als kraamverzorgende van heel dichtbij meemaakt. Je assisteert de arts of verloskundige tijdens de bevalling thuis of in het ziekenhuis. En als het kind geboren is ben verantwoordelijk voor moeder, kind, gezinsleden, bezoek en huishouden. Je blijft gemiddeld een week bij een gezin. In deze week zorg je voor rust en regelmaat in het huishouden door veel taken over te nemen van de kersverse ouders. Het is belangrijk dat de gezondheid van moeder en kind goed is, dat controleer je dan ook elke dag. Je geeft ook voorlichting over de verzorging van het kindje. Denk bijvoorbeeld aan voeding, hygiëne en slaap. De opleiding voor deze functie heet verzorgende-IG en is een niveau 3 opleiding. Overigens kan je met deze opleiding ook werken in verpleeg- en verzorgingshuizen, thuiszorg, gehandicaptenzorg of geestelijke gezondheidszorg.

Onderwijsassistente

Het takenpakket van een onderwijsassistent verschilt per school. Je geeft zelf geen les, maar ondersteunt de leraar bij allerlei taken. Zo help je de leraar bijvoorbeeld bij het voorbereiden van lessen, begeleid je kinderen die extra ondersteuning nodig hebben bij hun leertaken en organiseer je activiteiten, zoals uitjes. Als onderwijsassistent kun je gaan werken bij scholen in het basis- en speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs, beroepsonderwijs en in de volwasseneneducatie. De opleiding voor deze functie heet Onderwijsassistente en is een niveau 4 opleiding.

HBO opleidingen: iets met kinderen

PABO

Hoe moet je een groep kinderen aan het werk zetten en houden? Hoe bereid je een rekenles voor of geef je een poppenkastvoorstelling? Hoe zorg je ervoor dat alle kinderen voldoende leren? Bij de pabo ofwel lerarenopleiding basisonderwijs krijg je de nodige bagage om kinderen in de leeftijd van vier tot en met twaalf jaar les te kunnen geven. Om een goede leraar of lerares te worden krijg je les in vakken (taal, rekenen, aardrijkskunde, enzovoorts) die in het basisonderwijs worden gegeven. Maar je krijgt ook theorie over hoe kinderen het beste leren en opvoedkunde.

Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding (ALO)

Wil je met kinderen werken en actief bezig zijn? Krijg je de kriebels van het idee van een werkweek zonder beweging? Als je voor een sportopleiding kiest, zal dit niet nodig zijn. Je zult zelf veel sporten én actief bezig met anderen in beweging krijgen. Na je afstuderen mag je lesgeven aan zowel kinderen op de basisschool als middelbare scholieren, mbo’ers en hbo’ers.  Ga je ALO studeren dan sport je veel tijdens de opleiding. Denk aan het beoegenen van verschillende balsporten, turnen en zwemmen. Je  krijgt les over de bouw van het menselijk lichaam en bijvoorbeeld de verschillende spiergroepen. Omdat je wordt opgeleid tot leraar krijg je een aantal vakken waar je leert over hoe je moet lesgeven.

Verloskunde

Ze zijn nog niet geboren, maar het zijn wel al kinderen! Tijdens de hbo-opleiding Verloskunde leer je hoe je zwangere vrouwen en hun partners begeleidt tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamperiode. Je verdiept je in de groei, ligging en hartactiviteit van de baby. Je komt te weten hoe je de kans op problemen inschat. Je leert adviezen op maat te geven aan vrouwen van verschillende afkomst, met veel of weinig kennis over hun lichaam. De hbo-opleiding Verloskunde is een zware studie. Het niveau ligt hoger dan bij de gemiddelde hbo-opleiding. Dat is ook niet zo vreemd. Je wordt opgeleid om een medisch beroep uit te oefenen waarbij je – soms à la minute – zelfstandig zware beslissingen moet nemen.

Pedagogiek

Met welke voorlichting en maatregelen kunnen scholen overgewicht bij kinderen tegengaan? Wat is de rol van opa en oma als hun kleinkind in een pleeggezin terecht komt? Worden zij nog bij de opvoeding betrokken en in hoeverre? Bij de hbo-opleiding Pedagogiek staan kwesties rond de opvoeding centraal. Je leert hier hoe je ouders, kinderen, leerkrachten en feitelijk iedereen die betrokken is bij de opvoeding, moet begeleiden en ondersteunen. Als pedagoog begeleid je meestal kinderen met wie het naar verhouding goed gaat en die niet in zwaardere vormen van hulpverlening zijn terecht gekomen. Met Pedagogiek kun je vele kanten op. De ene pedagoog komt terecht in de jeugdhulpverlening, de andere in het onderwijs, maar er zijn ook pedagogen die gaan werken bij tijdschriften als Ouders van Nu of kindertelevisieprogramma’s.

Universitaire opleidingen: iets met kinderen

Pedagogiek / pedagogische wetenschappen

Waarom hebben sommige kinderen concentratieproblemen? Waarom doen zich in bepaalde leeftijdsfasen meer problemen voor dan in andere? Hoe uit autisme zich? Hoe behandel je een kind met ADHD? In de universitaire opleiding Pedagogische Wetenschappen verdiep je je in de opvoeding en ontwikkeling van kinderen en jongeren. Je leert hoe zij zich sociaal, emotioneel en cognitief ontwikkelen en maakt kennis met de problemen die hierbij kunnen ontstaan en hoe je deze kunt behandelen.

Met deze studie kun je bij veel organisaties aan de slag, maar waar je precies terecht kunt, hangt sterk af van de specialisatie die je in je masteropleiding kiest. Voorbeelden van specialisaties zijn: orthopedagogiek, gezinspedagogiek, opvoedingsondersteuning en onderwijskunde. In de meeste functies observeer je kinderen en hun opvoeders. Je bent niet zozeer zelf opvoeder, maar je begeleidt ouders, verzorgers en onderwijzers.

Specialiseren in werken met kinderen

Zijn bovenstaande opleidingen de enige manier om met kinderen te werken? Absoluut niet! Er zijn veel beroepen waar je breed wordt opgeleid en je daarna kan specialiseren om met kinderen te werken. Wij hebben ze, per niveau, voor je op een rij gezet:

MBO

 • Medewerker recreatie
 • Sport- en Bewegingsleider

HBO

 • Fysiotherapie
 • Verpleegkunde
 • Logopedie
 • Onderwijskunde
 • Sociaal Pedagogische Hulpverlening
 • Sociaal Juridische Hulpverlening
 • Toegepaste psychologie

Universitair

 • Onderwijskunde
 • Logopedie
 • Geneeskunde (kinderarts / gynaecoloog / kinder- en jeugdpsychiater)
 • Psychologie

Zoals je ziet zijn er mogelijkheden genoeg als je ‘iets met’ kinderen wil. Daarom is het belangrijk om ook te kijken of een opleiding niet alleen past bij je interesses, maar ook bij je persoonlijkheid. Vind je dat moeilijk te bepalen? Dat is het ook! Wij kunnen je hierbij helpen. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Zoals je ziet zijn er mogelijkheden genoeg als je iets met kinderen wil. Daarom is het belangrijk om te kijken of een opleiding niet alleen past bij je interesses, maar ook bij je kwaliteiten. Weet je niet zo goed wat jouw kwaliteiten zijn? Vul dan onze studiekeuzetest in. Wij nemen dan contact met je op voor een studiekeuze adviesgesprek. Ben je niet zo van de vragenlijsten? Wellicht kan het studiekeuzespel jou dan verder helpen! 

Bronnen: YouChooz (www.youchooz.nl) en Carrieretijger (www.carrieretijger.nl)