Ik wil iets met cijfers

Je kunt je studiekeuze op verschillende manieren maken. Je kan een opleiding kiezen op basis van je interesse(s) of wat past bij jouw kwaliteiten. Op onderwijsbeurzen spreek ik veel studiekiezers die weten waar de interesses liggen maar niet zo goed welke opleidingen daar bij horen. Een veel gehoorde uitspraak is: “ik wil iets met…….”

In dit artikel ga ik verder in op opleidingen voor diegenen die iets met cijfers willen. Het is een lang artikel geworden. Klik direct door naar MBO opleidingen, HBO opleidingen of Universitaire opleidingen zodat je niet lang hoeft te scrollen. 

Door: Elske Huijbers

Financieel administratief medewerker (3)

Kun jij heel precies werken en werk je graag met cijfers en geld? Denk er dan eens over na om financieel administratief medewerker te worden. In dit beroep houdt je je bezig met het financiële deel van de administratie. Boekhouding is een belangrijk deel van je werk. Je beheert de inkomsten en uitgaven en houdt het financieel overzicht. Je werkt veel met Excelsheets en houdt alles bij in de

Junior assistent accountant (4)

Een junior assistent accountant werkt voor klanten die een bedrijf hebben (ondernemers). Je controleert of de klant de financiële administratie goed heeft uitgevoerd. Voor andere klanten doe je de financiële administratie. Je werkt mee aan de maand-, kwartaal- en jaarafsluiting en de jaarrekening. Je stelt de belastingaangifte op. Om dit alles te kunnen doen, heb je veel contact met je klanten. Je werkt secuur in dit beroep en blijft met de ontwikkelingen bij.

Bedrijfsadministrateur (4)

Ben jij graag van alles op de hoogte en wil je middenin alle gebeurtenissen in een bedrijf staan? Als bedrijfsadministrateur houdt je alle belangrijke dingen bij die in een bedrijf spelen. Je doet de administratie, zorgt dat alles goed geordend is en ook geef je leiding aan collega’s. Je zorgt dat de financiën op orde zijn. En je weet alles over belastingen en sociale wetgeving. Kortom, je bent een echte duizendpoot.

Klantmedewerker bancaire diensten (4)

Een klantmedewerker bancaire diensten weet alles van financiële producten zoals hypotheken en verzekeringen. In dit beroep help je klanten met hun financiële vragen en kijk je wat het beste bij  hen past. Je adviseert over verzekeringen, leningen of andere bankzaken. Je zorgt er vervolgens voor dat de gemaakte afspraken in gang gezet worden. Je houdt de gegevens van je klanten bij in een overzicht.

Klantmedewerker schadeverzekeringen (4)

Als klantmedewerker inkomensverzekeringen ben je werkzaam bij bijvoorbeeld een bank of een verzekeraar. Je stelt risicoanalyses op, begeleidt klanten die met schadebehandelingen of claims komen en adviseert mensen in de zoektocht naar een passende begroting. Als klantmedewerker inkomensverzekeringen werk je graag met cijfers en ben je altijd klantgericht ingesteld.

Bedrijfseconomie / Finance & Control

Als je voor de opleiding Bedrijfseconomie (Finance & Control) kiest, moet je iets hebben met cijfers en structuur. Een organisatie draait pas optimaal als de geld-, informatie-, goederen- en dienstenstromen goed op elkaar zijn afgestemd. Dat is de puzzel waar je als bedrijfseconoom elke dag voor staat. Je overziet de hele organisatie en hebt inzicht in alle aspecten van de bedrijfsvoering. Bedrijfseconomie is voor iedereen die het leuk vindt om met cijfers te werken en zich graag vastbijt in financiële onderwerpen.

Commerciële economie

Bij Commerciële Economie wordt economie en marketing gecombineerd. Een voorbeeld: Apple wil een nieuwe iPhone op de markt brengen. Jij onderzoekt wat de behoeften zijn van de consument en stelt een marketingplan op. Je test het product bij de doelgroep en bepaalt het promotiemateriaal en de online marketingcampagne.  Je maakt een berekening over hoeveel de marketingcampagne kost en oplevert.  Met jouw kennis zorg je ervoor dat de consument de nieuwste iPhone koopt i.p.v. een Samsung.

Accountancy

Heb jij gevoel voor cijfers en vind je het leuk om bedrijfsgegevens voor je klant (grote of kleine bedrijven of organisaties) uit te zoeken?  Dan is de opleiding Accountancy wellicht iets voor jou. Als accountant zit je met de klant aan tafel en leg je de jaarrekening aan ze voor die je recentelijk hebt gemaakt of gecontroleerd. Je bespreekt deze en legt uit waar het bedrijf kan verbeteren. Als vertrouwenspersoon van de organisatie hecht het bedrijf grote waarde aan jouw advies.

Bedrijfswiskunde / Toegepaste Wiskunde

Bij Toegepaste Wiskunde gebruik je wiskundige modellen om concrete problemen op te lossen voor diverse branches.  Hoe zorg je bijvoorbeeld dat de verkeerslichten op een kruispunt op het juiste moment op rood of groen springen? Hoe zorg je dat de voorraden van een supermarkt op het juist moment binnenkomen en tegen zo optimaal mogelijke prijzen? Als jij graag je tanden in dit soort vraagstukken zet en gevoel hebt voor cijfertjes, maar wiskunde te theoretisch vindt….. dan is Toegepaste Wiskunde misschien iets voor jou.

Finance, Tax and Advice

Of je nu voor een groot bedrijf de beste inbraakverzekering afsluit, iemand adviseert hoe hij zijn erfenis slim kan investeren of bedrijven helpt met hun belastingaangiftes, als financieel dienstverlener (ook wel fiscalist genoemd) moet je financieel inzicht hebben en dat kunnen vertalen naar wat het beste is voor je klant. Jij kan na je afstuderen bedrijven adviseren over investeringen, risico’s, regeltjes en wet- en regelgeving. Jij laat jouw klanten de bomen door het bos weer zien.

Recent zijn de opleidingen Fiscaal Recht en Economie en Financial Services Management opgegaan in de opleiding Finance, Tax and Advice. Een nieuwe opleiding is dit dus niet.

Bedrijfskunde / MER

​​​​​​​​​​​​Zie jij jezelf in de toekomst op een (hoge) managementpositie? Ben je geïnteresseerd in bedrijfsprocessen, personeelsbeleid, organisatiekunde, management, economie en recht? Wil je geen specifieke keuze maken, maar alle opties openhouden? Dan is Bedrijfskunde wellicht iets voor jou. De opzet van de hbo-opleiding Bedrijfskunde,  ook wel MER genoemd,  is breed. Het is een managementopleiding gericht op management ondersteunende en beleidsfuncties in het bedrijfsleven en bij de overheid.  Omdat je straks over verschillende zaken advies moet kunnen geven, krijg je een heel gevarieerd pakket aan vakken, zoals bedrijfseconomie, bedrijfscommunicatie, psychologie, projectmanagement, marketing, organisatiekunde, personeelsmanagement.

International business

Droom jij van een carrière in het internationale bedrijfsleven? De opleiding International Business is dan de opleiding die jij zoekt: een programma met talen, economie, bedrijfskunde en marketing. International Business is een brede economische studie. De hogescholen die International Business aanbieden, leiden op tot generalisten voor diverse functies. Denk aan een functie als inkoper, exportmanager, marketeer, sales manager, consultant, bedrijfsleider of accountmanager.

Wiskunde

Wiskunde op de middelbare school is maar een fractie van de wiskunde die je dagelijks tegenkomt: zonder getaltheorie zou er geen veilig internet bestaan, het weer wordt met numerieke wiskunde voorspeld en de financiële wereld maakt veelvuldig gebruik van kansberekening en statistiek.

Wiskunde studeren is het ontrafelen van wiskundige structuren, intellectuele puzzels en problemen analyseren met behulp van logische gedachtestappen.

Omdat wiskunde zo universeel toepasbaar is, vind je wiskundigen niet alleen als onderzoekers bij universiteiten of onderzoeksinstituten, maar ook bij banken, verzekeringsbedrijven, telecommunicatiebedrijven, industrie, vervoer en vele andere plekken.

(bedrijfs)Economie

Hoe komt het dat landen zo verschillen in economische groei? Waarom zijn producten van bekende merken zo’n succes? Wie of wat zorgt daar eigenlijk voor? De universitaire opleiding Economie en Bedrijfseconomie is breed: je bestudeert niet alleen economische vraagstukken, maar leert ook hoe ondernemingen zijn georganiseerd en hoe kostprijzen tot stand komen. Met de kennis en vaardigheden die je tijdens de opleiding opdoet, kun je (bedrijfs)economische vraagstukken en problemen op een gedegen manier analyseren en bijdragen aan de oplossing ervan.

Bedrijfskunde

Hoe lanceer je een bedrijf op de (internationale) markt? Hoe maak je een organisatie klantgerichter? Hoe vergroot je de winst van een onderneming? Bedrijfskunde is iets voor jou als je geïnteresseerd bent in management en in de (turbulente en dynamische) omgeving van bedrijven en organisaties.

Je leert vanuit verschillende vakgebieden kritisch na te denken over organisaties, organisatievraagstukken en mogelijke oplossingen. Na je afstuderen kun je als bedrijfskundige organisaties vooruit helpen door mensen beter te laten werken, bedrijfsprocessen te optimaliseren en innovaties door te voeren.

Fiscale economie

Bij Fiscale Economie worden economie en recht gecombineerd, met het accent op belastingrecht. Je houdt je bezig met fiscale vraagstukken binnen een bedrijf of binnen de samenleving, die te maken hebben met belastingen op inkomen, vermogen, winst en omzet. Ben je afgestudeerd in Fiscale Economie, dan kun je terechtkomen bij belastingadviesbureaus of fiscale afdelingen van multinationals, maar ook bij de overheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan functies als belastingadviseur en belastinginspecteur. Fiscalisten zijn ook te vinden in de rechterlijke macht en in de wetenschap.

Econometrie

In het kort is econometrie een combinatie van economie en wiskunde. Waar economie stopt, gaat econometrie verder. Econometrie pakt de economische theorie op en probeert door middel van wiskundige en statistische technieken verbanden in de economie te ontdekken en voorspellingen van de economie voor de toekomst te maken.

Neem bijvoorbeeld de koers van een aandelenfonds. Deze kan de ene dag 5 % winst hebben geboekt en de dag erna ineens 8 % naar beneden zijn gegaan. Het koersverloop van zo’n fonds lijkt dan ook totaal onvoorspelbaar. De uitdaging voor econometristen is nu om juist wel een voorspelling te doen voor dit soort fondsen. Veel bedrijven en overheidsinstanties gebruiken econometrische voorspellingen om hun strategie te bepalen.

International Business (administration)

De Engelstalige bacheloropleiding International Business bereidt je voor op een functie in het internationale zakenleven. Je verdiept je in de belangrijkste aspecten van internationale bedrijfsvoering en leert hoe je een bloeiende en winstgevende organisatie runt. Vakken die op het programma staan, zijn onder meer marketing, organisatie en strategie, human resources management, accounting en finance.

Zo zie je maar: er genoeg mogelijkheden als je ”iets met cijfers” wil. Daarom is het belangrijk om te kijken of een opleiding niet alleen past bij je interesses, maar ook bij je kwaliteiten. Weet je niet zo goed wat jouw kwaliteiten zijn? Vul dan onze studiekeuzetest in. Tijdens het studiekeuze adviesgesprek nemen we jouw persoonlijke rapportage door.

Bronnen: www.mbostad.nl, www.sportkunde.nl, www.han.nl , www.carrieretijger.nl, www.tilburguniversity.edu, http://www.econometrie.nl/, www.hbostart.nl, www.han.nl, www.avans.nl