Acties om een goede studiekeuze te maken; wat werkt wel en wat niet

Ik zit al enkele jaren op een rij als studiekeuzecoach op de onderwijsbeurzen van OGZ in Eindhoven, Utrecht, Rotterdam en Zwolle. Met alleen al 20.000 bezoekers op de Onderwijsbeurs Zuid in Eindhoven kan je wel stellen dan OGZ de marktleider is in het organiseren van onderwijsbeurzen. Zij investeren veel tijd in het onderzoeken hoe zij studiekiezers zoals jou kunnen helpen bij het vinden van een passende vervolgopleiding. Ik ontving van hen een mailing waarin zij mij wezen op het Nationaal Studiekeuzeonderzoek 2017. Daarin stond onder andere welke acties of informatiebronnen jou helpen bij het maken van een goede studiekeuze.

Door: Elske Huijbers

Acties / informatiebronnen die bijdragen aan een kleine kans op switchen

 1. Beroepenavond
 2. Onderwijsbeurs
 3. Gastlessen
 4. Huidige studenten van de vervolgopleiding
 5. Meeloopdagen
 6. Dedecaan.net
 7. Proefstuderen
 8. Studieadviseur / studieloopbaanbegeleider
 9. Studiekeuze123.nl
 10. Voorlichtingsbijeenkomst / informatiemarkt

In bovenstaand lijstje staan vooral acties waarin jijzelf in beweging  moet komen om actief op zoek te gaan naar een  studie die bij jou past. Dat je met mensen gaat praten zoals bijvoorbeeld een studiekeuzeadviseur. En omdat je actief op pad gaat trap je hopelijk niet in de meest gemaakte fout als het gaat om het maken van een studiekeuze, namelijk; te laat beginnen!

Acties / informatiebronnen die geen verschil maken in kans op switchen

 1. Broer / zus / neef / nicht
 2. Vrienden / vriendinnen
 3. Decaan middelbare school
 4. Docent middelbare school
 5. Studiekeuze testen
 6. TKMST Magazine
 7. Vak loopbaanoriëntatie
 8. Vrienden / familie
 9. Website
 10. Youtube / vlogs

Het is goed om met je broer, zus, neef, nicht, vrienden en/of vriendinnen te praten over je studiekeuze. Maar als je vastloopt zijn zij niet degene die je verder kunnen helpen. Uit dit rijtje blijkt dat een decaan of docent dit ook niet kan. Ik hoor dit helaas ook regelmatig terug in gesprekken. Ik denk dat dit voortkomt uit tijdgebrek. Zij hebben, in tegenstelling tot een studiekeuzeadviseur, vaak minder tijd voor een uitgebreid gesprek.

Acties / informatiebronnen met een grote  kans op switchen

 1. Mentor van de huidige school
 2. Elsevier editie Beste Studies
 3. Blogs
 4. Geen enkele

Tja, als je niks doet.  Of alleen afgaan op het advies van je mentor of enkel blogs bekijkt dan is de kans groot dat je een verkeerde studiekeuze maakt. Je zal toch meer moeten doen dan dat……

Wat doe jij om een goede studiekeuze te maken? Ga je op pad of zoek je liever dingen uit op internet?