5 tips voor een bezoek aan een onderwijsbeurs

Eerder zetten ik hier al de data van alle onderwijsbeurzen voor je op een rij. Hoe verleidelijk het ook is om met je vrienden en vriendinnen er een gezellig dagje uit van te maken; dit is toch echt het moment om serieus met je toekomst bezig te zijn! Om zoveel mogelijk uit een bezoek aan een onderwijsbeurs te halen is een goede voorbereiding belangrijk. Dus lees deze tips en doe er je voordeel mee. Wie weet houd je zo tijd over om nadien nog tijd om lekker op het terras te gaan zitten ;-).

Door: Elske Huijbers

Zorg dat je bent aangemeld 

De eerste tip is meteen een inkoppertje. Bij de meeste beurzen is de toegang gratis. Wel dien je jezelf vooraf aan te melden en een e-ticket te printen. Zorg dat je dit geregeld hebt want dit scheelt tijd bij het naar binnengaan (lees; ook weer sneller naar huis/terras/winkels) kan.

Kijk welke opleidingen op de onderwijsbeurs staan 

Ik spreek met regelmaat jongeren die teleurgesteld zijn over het aanbod van de opleidingsinstellingen. Ze wilden bijvoorbeeld naar de universiteit maar die waren niet vertegenwoordigd op de betreffende beurs. Het is natuurlijk jammer dat ‘jouw’ opleiding er niet staat. Maar van de andere kant; dit is iets wat je van tevoren kan checken. Er hangt een behoorlijk kostenplaatje aan het huren van een stand dus opleidingsinstituten zijn selectief op welke beurs ze gaan staan. Kijk dus eerst altijd op de site van de beurs en bespaar jezelf een onnodige trip.

Verzamel alleen brochures van opleiding die je interesse hebben 

Opleidingsinstituten staan op de beurs om jouw vragen te beantwoorden en om, laten we eerlijk zijn, zoveel mogelijk nieuwe studenten binnen te halen. Om ervoor te zorgen dat hun opleiding bij jouw in je hoofd blijft hangen hebben ze een heel arsenaal aan mooie brochures. Wees selectief bij het aannemen van brochures want voordat je het weet loop je met een papierwinkel naar buiten. Overigens is alle informatie tegenwoordig ook vindbaar op het internet.

Bereid vragen voor die je wil stellen aan de medewerkers van de opleidingen  

Ok, je bent zover. Ticket geprint en uitgezocht welke stand(s) je wil bezoeken. Zorg dat je niet met je mond vol tanden staat en bereid vragen voor die je wil stellen. Want die verzin je echt niet ter plekken tussen de drukte van de beurs. Maak notities van de antwoorden die je krijgt. Dan kan je deze later op een rustig moment nog een keer doornemen.

Wat vind je leuk en waar ben je goed in 

Zoals je kan zien in het gratis te downloaden Studiekeuze-stappenplan, is het (ook) belangrijk om informatie te verzamelen over jezelf.  Zorg ervoor dat jij, vóór dat je naar een studiebeurs gaat, weet wat je leuk vindt en wat jouw talenten zijn. Dan kan je meteen bij zo’n standje nagaan of de opleiding die jij in gedachten hebt wel zo goed bij je past (zie punt 4). Weet je niet wat jouw talenten zijn? Daar kan ik je mee helpen! Maak vandaag nog de studiekeuzetest en ik neem contact met je op voor een studiekeuze adviesgesprek.

Ga jij voorbereid naar een onderwijsbeurs? Of ga je voor de fun met je vrienden/vriendinnen?

Loading Facebook Comments ...