5 praktische studiekeuzetips die je niet zo snel hoort

Bezoek een onderwijsbeurs, ga naar open dagen en meeloopdagen, zoek uit waar je goed in bent, loop mee met een beroepsbeoefenaar. Dat is een greep uit studiekeuze adviezen die je vast wel eens gehoord zal hebben.  In dit artikel wat minder bekende praktische studiekeuzetips voor jou!

Door: Elske Huijbers

Associate degree

Een onderbelicht opleidingskindje. Onterecht, vind ik. Want; de perfecte oplossing als je een MBO diploma op zak hebt, verder wil studeren maar niet nog 4 jaar in de schoolbanken wil zitten. OF als je als Havist niet goed weet of je op MBO of HBO niveau wil doorsturen.

Een Associate degree is een landelijke erkende tweejarige hbo-opleiding. Als je de opleiding hebt afgerond, ontvang je het diploma Associate degree. Je hebt dan een diploma tussen mbo-4 en hbo-bachelor niveau in. Associate degrees zijn er in veel verschillende opleidingsrichtingen. Wil je hier meer over weten? Klik hier voor het volledige artikel.

Studeren met een handicap

3 op de 10 studenten in het hoger onderwijs heeft een functiebeperking of chronische ziekte. Onder  een functiebeperking en chronische ziekte verstaan we elke lichamelijke, zintuiglijke of ander functiestoornis die de studievoortgang vertraagt.

Dit kunnen visuele, auditieve en motorische handicaps zijn, stoornissen in taal (dyslexie), rekenen (dyscalculie), informatieverwerking (autisme), aandacht (AD(H)D, spraak, uithoudingsvermogen, geheugen/concentratievermogen en orgaanfuncties, maar ook fobieën, depressies, epilepsie, reuma, M.E., chronische RSI en zware migraine (Bron: Ministerie OCW 2010).

Niet iets om je voor te schamen. Wel erg vervelend als leren je daarom lastiger afgaat. Herken jij jezelf in bovenstaande beschrijving? Kijk dan eens op de site van Handicap & Studie. Daar vindt je veel informatie over hoe je kan studeren met een beperking.

De Keuzegids

Iedere decaan heeft wel een exemplaar in de la liggen. En misschien ken jij ze ook al. Ik heb het over de Keuzegids. In het artikel ‘Kies eerst een studierichting, daarna een studie’ besteed ik ook aandacht aan de Keuzegidsen. En ik gebruik ze zelf zeer regelmatig als naslagwerk.

Deze boekjes zijn niet alleen voor decanen en studiekeuze adviseurs maar ook door jou te bestellen! Voor circa € 30,- euro heb je één van de gidsen in huis. ‘De papieren versie van de gids is een overzichtelijk boek, waar je gemakkelijk door alle opleidingen, beoordelingen en vergelijkingen kunt bladeren.’  Aldus Keuzegids zelf. Ik sluit me hier bij aan. En nee, ik krijg hier niet voor betaald. Mocht je jezelf dit afvragen ;-). #nospon #gewoonfan

Studeren in België

Om te gaan studeren in het buitenland hoef je niet meteen ‘over sea’. Heb je wel een gedacht aan België? Zitten best wat voordelen aan. Zo kan je in het weekend makkelijk terug naar je hometown (als je dit wil), is het collegegeld beduidend minder dan in Nederland en heb je geen decentrale selectie. Wel is het onderwijssysteem anders én krijg je te maken met cultuurverschillen. Interesse gewekt?  Lees het volledige artikel hier.

Online proefstuderen

Hoe weet je nu of een opleiding echt bij je past? Blijft lastig! Daarom hebben (met name) de universiteiten iets nieuws bedacht om jou te helpen met je studiekeuze. Ze bieden online proefstuderen aan. Je kunt thuis achter je computer een module volgen van een opleiding waar je interesse naar uitgaat. Dit helpt je o.a. om uit te zoeken of je het niveau van de opleiding aan kunt en welke vakken tot de kern van de opleiding horen. Voordeel van deze manier van studeren is dat jij bepaalt op welke momenten in de week jij studeert én je krijgt een goed beeld van de opleiding. En niet onbelangrijk, online proefstuderen is gratis! Klik hier voor meer informatie en een overzicht van alle scholen die online proefstuderen aanbieden!

Wat vind je van deze studiekeuzetips? Kende je ze al? Mocht je met deze tips en de andere informatie op onze site toch vastlopen met je studiekeuze.  Vul onze studiekeuzetest in of neem contact op voor het studiekeuzespel.